K1´s rostbröd

50 g jäst
2,5 dl vatten
2,5 dl mjölk
2 msk brödsirap
50 g smör
1 dl havregryn
1 tsk salt
650 g vetemjöl
Grädda i två formar ca 25 minuter i 225 grader
K1´s Favissar
50 g jäst
2,5 dl mjölk
2,5 dl vatten
50 g smör
2 msk brödsirap
1,5 dl havregryn
0,5 dl vetegroddar
1 tsk salt
700 g vetemjöl special
Lös jäst i ljummet vatten/mjölk, blanda i en ingrediens i taget medan maskinen går hela tiden. Knåda i maskin på hög hastighet i ca 10 min, blanda i salt och kör ett par minuter till.
Jäs till dubbel storlek, baka ut bullar (ca 30-35 st), jäs 30 minuter till. Grädda i 225 grader 10-11 min
Mummsfillibabba!!!

Klart och lätt
Efter äggstrykning och blev det såhär. Allt som allt väger dom 1350g minus avdunstningen så dom är lätta och fina. Får se hur länge man kan hålla sig från att rosta, eller helt enkelt göra sig Egg Benedict...
Gott hoppas jag
Bröd till rosten och mer av K2
Test att göra bröd till rosten. Inget enkelt recept med 50g jäst och kort jäsning ;). Poolish och dubbla jäsningar à 2 timmar, men jag hoppas det lönar sig. I bakgrunden ser man den nya surdegen som skall bli danskt rågbröd och frukostbullar.
Polyneer
Det blev inga mazariner, det blev polyneer. Gjort på överbliven mördeg i frysen, hallonsylt och mandelmassa, smör och äggvita som fyllning. 7 blev det, en hamnade på golvet :(
Fougasse :)
Efter att bakat danskt rågbröd på surdeg några veckor testade jag på något nytt idag, fougasse ur Jan Hedhs bok. Enkelt recept utan fördeg. Det jag kommer att göra nästa gång är att minska mängden oliver till hälften och kanske öka mängden salami. Troligen också dela degen 6 bröd. Gott blev det och det kommer att passa fint till morgondagens kalas. Tills dess har jag bakat korvbröd och imorgon blir det småbröd, såsom hallongrottor och vaniljkrokar. Kanske till och med kör lite mazariner ikväll. Vi får se.
Söndagsbaket klart!

Briocher av K2
Nyttiga briocher till frukost är underskattat. En god blandning av ägg, smör och mjöl gör att man lovar sig själv att springa mer så att man kan äta fler. Gjorde minibriocher eftersom jag inte riktigt visste hur det skulle te sig, och tror nog att det blir denna typen nästa gång med. Kanske med dill i, för att använda till lax eller skaldjur. Ganska enkelt, men det tar lite tid med att blanda i smöret och ganska lång vila. Degen är inte som en vanlig deg, med det blir bra.
K2s skållade
Kör vidare med Martins enkla bröd till arbetsmötet varje torsdag. Har experimenterat lite med att blanda i olivolja för att få lite mer smak och lite mindre blåsor, men med bibehållen seghet i inkråmet.
Dagens nybak blev 2 runda bröd och ett limpformat (form enligt jäskorgarna). Det blev skållat havrebröd med havre och linfrö i skållningen, och rågsurdeg, vetemjöl special och rågmjöl i degen. Resultatet blev ett saftigt bröd med segt och smakrikt inkråm. Väldigt gått och det kommer att vara med i den framtida bakrepetuaren.
Bilderna...
https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2013/pic_50e583c09606ee4ac565306e.jpg">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2013/pic_50e583c09606ee4ac565306e.jpg" class="image">
https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2013/pic_50e583e09606ee4ac5653070.jpg">https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2013/pic_50e583e09606ee4ac5653070.jpg" class="image">
https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2013/pic_50e584deddf2b3408d001ac2.jpg" class="image">
Kokning och bakning
Bagels kokas i 2x1 min och sen får dom torka.
Pensla med ägg och in med dom i ugnen, bra resultat vid 225 grader var 17 min.
Har smakat och det blev smaskens.
Det var lite jobb och inte alla ringarna höll genom alla stegen, så dom ser ut croissanter, men detta kommer att bakas igen.
Lägesrapport K2
B2 ska så klart vara K2
Degen blir ganska stor, och då blir den lite svår att knåda i maskinen. Så nästa deg gör jag nog 2/3 av receptet. Nu ska degen bli bagels och efter nästa jäsning blir de kokning.
Ny utmaning av B2
Nu skall här bakas med kokning. Har varit sugen på att testa Jan Hedhs Lauge, men tycker att dopning i kaustiksoda låter lite läskigt :). Däremot skall jag testa att baka Bagels enligt recept Helen Johansson i min nyfådda bakbok. Här skall degbitarna sjudas i vanligt vatten och det är lite mer tilltalande. Satt poolishen och sitter bara och väntar nu ;). Jag har även satt en surdeg från Helens bok, och även om jag inte har börjat baka med den ännu så verkar den väldigt bra.
K2 lyckade baguetter
Då var dom bakade, men ännu inte smakade, men med mina " pain Levain blanc" i färskt minne är det säkert gott. De 2 översta är bakade i baguetteformar, med det fina hålmönstret i botten, och de andra är bara lagda på plåten. Eftersom de skall bakas fler gånger får jag nog inhandla fler formar.
K2 baguetter
Då ska levainen och surdeg blandas med franskt mjöl (typ 65, eller som det också kallas, farine de tradition). Se bild
Osäkerheten är som vanligt stor, eftersom man inte vet vilken kraft det är i surdegen och levainen, men här ska man ju ha lite jäst så det blir nog bra