K2, nästa steg
Dags att ta nästa steg i surdegen.
Har satt en laddning äppeljäst, som skall stå tills den luktar alkohol...
Sen kan man göra mamman, chefen och sedan en levain som man kan använda till att göra traditionella franska baguetter. Denna vecka flygs det in franskt mjöl och franskt salt, så att inget kan gå fel. :) Det är mycket som skall stämma så risken för platta bröd är stor, men hoppas hoppas
K2 utan jäst
Nja, det blev ju ganska fint, men ganska kompakt. Såg bättre ut i boken... Rågbröd utan jäst, men med surdeg. Tycker nog att det är svårt att baka bröd med bara rågmjöl, det blir inte en deg, det blir bara en massa. Man kan också läsa receptet och byta rågmjölet till rågsikt ;)
Får testa det nästa gång.
Surdegen lever, och idag blir det back to basics och bak med vetemjöl.

Bigabrödet klar (K2)
Det blev fin jäsning och fyra stora goda bröd med segt inkråm med medelstora blåsor. Otäckt likt bilden i boken. Receptet finns även på Finaxs hemsida och i Boken.

vit surdeg ala K2
Vit surdeg finns det ju recept på, men varför skall man använda dom? Jag tog ett par matskedar rågsurdegsgrund och blandade i ekologiskt vetemjöl och vatten i omgångar ett par dagar i rad till jag fick ihop 150g vit surdeg. igår blandade jag ihop det med lika volymdelar ekologiskt vetemjöl och vatten tills den totala vikten blev 500g och lät stå ett dygn.
med 500g vit surdeg kan man baka italienskt Bigabröd (http://www.recept.nu/jan_hedh/matbrod/mjol/italienskt_bigabrod_med_vit_surdeg/). efter första liggtiden kan jag ana att surdegen har god kraft. Degen är smidig och det bådar gott inför morgondagens utbakning.
OBS! det blir mycket deg
Intressant om detta funkar :)
K2 bild på brödet
Såhär ser det ut.
Ät det gärna med smör, eller smör och jordgubbssylt.
Enkelt bröd enligt Martin av K2
Blandar vatten (300g) med jäst (10g), vetemjöl Special (390g) och 8g salt (totalt 708g). Rör bara ihop det för hand, och lägg på ett lock och låt det stå i 30 min.

Sen skall man dra i brödet 3 gånger med 30 min mellanrum. Det är intressant att känna hur degen ändrar sig under jäsningen.

Efter 3:e gången låder du degen jäsa i en timme. Se förvandlingen mellan första och nästa bild. efter jäsningen kan man se blåsorna i degen. Man kan ana något...
Sen skall degen läggas ut på väldigt mjölad bakduk. om man är för försiktig med mjölet kommer degen att fastna i handduken. Vik ihop till ett löst paket så att degen kan jäsa. Låt jäsa en timme. Färdigjäst skall det in i ugnen, på varm plåt i 250 grader) ca 35 min med luftning då och då. Du kan med fördel spruta in lite vatten i ugnen ala Jan Hedh.
Klart.
Detta är vad man får av 708g deg. Jag tycker att det är bra betalt, även om bakningen tar lite tid.
Återkommer när det är skivat så du får se hur det ser ut.
Om du testar detta är det viktigt att du använder vetemjöl special.
Surdegen lever!!! (K1)
Igår bestämde jag mig för att väcka surdegen och se hur den mådde. Den fick lite mat och hamnade sedan på hyllan över natten. Snacka om att bubbla!! Den såg precis ut som filmen på Martins blogg, jag jublar! Den var stor, fluffig och kändes precis som chokladmousse..jag kunde!!
Idag har jag testat ett recept som kändes enkelt, dvs man kan baka det på en dag, och inte på två som det flesta av J Hedhs recept vill.
Jäsningen var grym,kolla! Stoora fina bubblor och seg som tuggummi.
Jäsning i 1½ timme på plåt...
Ett snitt i sidan, in i ugnen och kasta in en skopa vatten... och ut kommer...
Are you impressed...I´m impressed!!!