K1 gör bigabröd på halv sats

Glömde ta en bild men kan konstatera att något gick fel...resultatet blev två platta lite kompakta bröd. De smakade visserligen gott men ser inte så glada ut. Tror inte att minsurdeg hade vaknat riktigt...eller så är det svårt att mäta 2,5 gram jäst...

platt fall för K2

Ja, jag antar att det inte luktade så mycket alkohol som det skulle, och det bubblade nog inte som det skulle. Men en burk äppeljäst blev det.
Mamman såg inte ut som i boken, och chefen verkade inte jäsa, men när den var klar var det bara att sätta igång med baguetter, för mitt fleur de sel (salt) och min Farine de tradition (mjöl för baguetter) hade anlänt.
tvekan gjorde att jag istället gjorde det lite "lättare" pain au levain blanc, men när alla momenten var klara blev inte jäsningen den jag hade hoppats på, MEN den blev som befarat.

platta som pannkakor och modet sjunker, men, hmmm, det kanske skall vara så...
Jag väljer att skjutsa in bröden i ugnen och hoppas på det bästa...

Ja, döm själva. Jag har analyserat detta och kommit fram till att blåsorna i brödet har kommit till när jag har vikt brödet. Kompaktheten runt hålen har kommit av att äppeljästen har varit en katastrof. nu skall jag slänga äppeljästen och chefen och göra ny chef, men denna gången starta den på en surdeg istället för att använda äpplen. Och nu skall det bli baguetter :)
under tiden fortsätter jag med att baka enklare bröd med och utan surdeg 3-4 gånger i veckan.
 

K1 gör bigabröd...flera utmaningar

Jodå, nu så fick jag för mig att jag skulle göra något gott surdegsbröd. Utmaningar där det kan gå fel är många....
 
Utmaning 1.
Eftersom surdegen fått vila i ca 3 veckor i kylskåpet så tog det ett par dagar att väcka den, men sedan bubbade den så fint (puh!). Jag matade den ordentligt så jag skulle få 500 g att göra bigabröd på. Jo, det ska ju egentligen vara vetesurdeg men nu är det ju rågsurdeg jag har så det får det bli...
 
Utmaning 2.
Mängden ingredienser matchar inte min bakmaskin, inser jag när allt åkt ner!! Bara att välja, fortsätta knådning och riskera "livet" på min maskin, eller stänga av och försöka knåda degen smidig för hand??? Jag valde att köra en överhettad maskin lite till trots att degen kröp upp i fästena och motorn bara orkade i en hastighet... Undrar om degen är tillräckligt smidig nu? Dags för jäsning!
Utmaning 4.
Efter att ha gjort ett par stötningar och jäsningar är både orken och dagen slut!! Jag beslutar mig för att lägga degen i fyra delar i mjölade handdukar och in i kylen. Hoppas, hoppas att de fina bubblorna finns kvar imorgon!!
 
Utmaning 5.
Rycker ut degen ur kylen på morgonen och låter den bli rumsvarm...tills jag inser att jag bara skulle ha tagit fram två i taget. Jaja, oddsen för att dessa bröd blir bra med fel surdeg, för lite knådning, och nattjäsning är ju redan minimal...
 
För att inte ta en sista risk så mäter jag temperaturen i brödet efter 40 minuter och då är det 98 grader!!! Något blir rätt - äntligen! Kolla vilken syn!!
 
 En ren njutning!!! Och jag måste säga att detta kommer att göras igen - så snart jag köpt en större bakmaskin!!!

RSS 2.0