K1 gör bigabröd...flera utmaningar
Jodå, nu så fick jag för mig att jag skulle göra något gott surdegsbröd. Utmaningar där det kan gå fel är många....
Utmaning 1.
Eftersom surdegen fått vila i ca 3 veckor i kylskåpet så tog det ett par dagar att väcka den, men sedan bubbade den så fint (puh!). Jag matade den ordentligt så jag skulle få 500 g att göra bigabröd på. Jo, det ska ju egentligen vara vetesurdeg men nu är det ju rågsurdeg jag har så det får det bli...
Utmaning 2.
Mängden ingredienser matchar inte min bakmaskin, inser jag när allt åkt ner!! Bara att välja, fortsätta knådning och riskera "livet" på min maskin, eller stänga av och försöka knåda degen smidig för hand??? Jag valde att köra en överhettad maskin lite till trots att degen kröp upp i fästena och motorn bara orkade i en hastighet... Undrar om degen är tillräckligt smidig nu? Dags för jäsning!

Utmaning 4.
Efter att ha gjort ett par stötningar och jäsningar är både orken och dagen slut!! Jag beslutar mig för att lägga degen i fyra delar i mjölade handdukar och in i kylen. Hoppas, hoppas att de fina bubblorna finns kvar imorgon!!
Utmaning 5.
Rycker ut degen ur kylen på morgonen och låter den bli rumsvarm...tills jag inser att jag bara skulle ha tagit fram två i taget. Jaja, oddsen för att dessa bröd blir bra med fel surdeg, för lite knådning, och nattjäsning är ju redan minimal...

För att inte ta en sista risk så mäter jag temperaturen i brödet efter 40 minuter och då är det 98 grader!!! Något blir rätt - äntligen! Kolla vilken syn!!


En ren njutning!!! Och jag måste säga att detta kommer att göras igen - så snart jag köpt en större bakmaskin!!!
Kommentarer
Trackback