K1 gör bröd nr 3 av Luzern...katastrof

Jodå, jag fick inte tid att göra det sista brödet så det fick ju ligga i kylen i ett helt dygn. Kan meddela att det inte fungerar. Jäsningen försvann... Man kan använda det som bränbollsracket!! Alltid något?
 
Ledsamt!
 

K1 gör grymma Pain Écossais

Kolla på dessa kusin!! Helt grymma små bullar fick vi till frukost idag. H började tjata igår..."jag vill ha såna bullar som vi fick i somras, såna som Kristian gjorde". Han drog fram recept och mätte upp alla ingedienser exakt på grammet! En blivande bagare min son...
 
Vackert!
 

K1 gör Luzenbröden

Aaaaldrig mer ska jag göra detta bröd!!!! Jag tror jag höll på i 5 timmar med alla moment... Innan någon fick smaka så jag att det spelar ingen roll om ni gillar det eller ej för jag kommer aldrig att göra detta bröd igen. Så här blev de:
 
Som du ser så blev de lite mörka - och ändå tog jag ut dem efter 45 minuter! En annan sak som hände var att det bara blev 440 g raskdeg för mig och det skulle ju bli 450??? Märligt.
 
Men nu när jag smakat på brödet så är det faktiskt så att jag kanske ändå måste göra detta igen...det var ju vansinnigt gott! Precis som jag hade hoppats när jag såg bilden blev det! En klar favorit att äta...en mardröm att baka.
 
Den tredje degen ligger fortfarande i kylen...1 dygn nu...undrar hur det blir?

K1 gör raskdeg

Alltså, vad betyder det att göra en raskdeg? Är det tänkt att jäsningen ska ske i den eller börjar det jäsa först när botgöringen görs? Än så länge (efter 4 timmar) så har den inte jäst något i alla falll....tååålamod!

Sen var det K2s gurkor

Gurkorna är klara ock lagda på burk, så det blir nog en kvällsmacka idag med Luzernbröd, leverpastej och gurka.


Bakning av Luzern med K2

Degen blev 3 bullar, som blev 3 avlånga bröd lagda på duk för att jäsa uppåt. 2 bröd tryckta med kavel och 2 bakade på baksten. Det 3:e fick ligga i kylen och bakas senare. Dom ligger på och skall snart skivas och ätas. Mmm
Då var den första bakningen på surdegen klar, och mer väntar.

https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f019606ee325b00606d.jpg">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f019606ee325b00606d.jpg">https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f019606ee325b00606d.jpg%3C/a%3E">https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f019606ee325b00606d.jpg">https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f019606ee325b00606d.jpg%3C/a%3E">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f019606ee325b00606d.jpg%3C/a%3E">https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f019606ee325b00606d.jpg%3C/a%3E%3C/a%3E">https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f019606ee325b00606d.jpg">https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f019606ee325b00606d.jpg%3C/a%3E">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f019606ee325b00606d.jpg%3C/a%3E">https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f019606ee325b00606d.jpg%3C/a%3E%3C/a%3E">https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f019606ee325b00606d.jpg%3C/a%3E">https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f019606ee325b00606d.jpg%3C/a%3E%3C/a%3E">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f019606ee325b00606d.jpg%3C/a%3E%3C/a%3E">https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f019606ee325b00606d.jpg%3C/a%3E%3C/a%3E%3C/a%3E">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f019606ee325b00606d.jpg" class="image">

https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f16ddf2b320bd006a73.jpg">https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f16ddf2b320bd006a73.jpg">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f16ddf2b320bd006a73.jpg%3C/a%3E">https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f16ddf2b320bd006a73.jpg">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f16ddf2b320bd006a73.jpg%3C/a%3E">https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f16ddf2b320bd006a73.jpg%3C/a%3E">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f16ddf2b320bd006a73.jpg%3C/a%3E%3C/a%3E">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f16ddf2b320bd006a73.jpg">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f16ddf2b320bd006a73.jpg%3C/a%3E">https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f16ddf2b320bd006a73.jpg%3C/a%3E">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f16ddf2b320bd006a73.jpg%3C/a%3E%3C/a%3E">https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f16ddf2b320bd006a73.jpg%3C/a%3E">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f16ddf2b320bd006a73.jpg%3C/a%3E%3C/a%3E">https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f16ddf2b320bd006a73.jpg%3C/a%3E%3C/a%3E">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f16ddf2b320bd006a73.jpg%3C/a%3E%3C/a%3E%3C/a%3E">https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f16ddf2b320bd006a73.jpg" class="image">

https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f289606ee324f0064f8.jpg">https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f289606ee324f0064f8.jpg">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f289606ee324f0064f8.jpg%3C/a%3E">https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f289606ee324f0064f8.jpg">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f289606ee324f0064f8.jpg%3C/a%3E">https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f289606ee324f0064f8.jpg%3C/a%3E">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f289606ee324f0064f8.jpg%3C/a%3E%3C/a%3E">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f289606ee324f0064f8.jpg">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f289606ee324f0064f8.jpg%3C/a%3E">https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f289606ee324f0064f8.jpg%3C/a%3E">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f289606ee324f0064f8.jpg%3C/a%3E%3C/a%3E">https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f289606ee324f0064f8.jpg%3C/a%3E">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f289606ee324f0064f8.jpg%3C/a%3E%3C/a%3E">https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f289606ee324f0064f8.jpg%3C/a%3E%3C/a%3E">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f289606ee324f0064f8.jpg%3C/a%3E%3C/a%3E%3C/a%3E">https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f289606ee324f0064f8.jpg" class="image">

https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f6b9606ee323f006f60.jpg">https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f6b9606ee323f006f60.jpg">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f6b9606ee323f006f60.jpg%3C/a%3E">https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f6b9606ee323f006f60.jpg">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f6b9606ee323f006f60.jpg%3C/a%3E">https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f6b9606ee323f006f60.jpg%3C/a%3E">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f6b9606ee323f006f60.jpg%3C/a%3E%3C/a%3E">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f6b9606ee323f006f60.jpg" class="image">

https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f7f9606ee32610063b7.jpg">https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f7f9606ee32610063b7.jpg">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f7f9606ee32610063b7.jpg%3C/a%3E">https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f7f9606ee32610063b7.jpg">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f7f9606ee32610063b7.jpg%3C/a%3E">https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f7f9606ee32610063b7.jpg%3C/a%3E">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f7f9606ee32610063b7.jpg%3C/a%3E%3C/a%3E">https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3871636/images/2012/pic_503a0f7f9606ee32610063b7.jpg" class="image">


Luzernbröd K2

Knådning i maskin för att göra Manitoban rättvisa. Totalt 20 min.


K1 gör rågrutor på löpande band

Familjen nya favorit!! Receptet finns på påsen till rågsikt.
 
Till helgen så gjorde jag också lite biscottis med mandel....gott! Hmmm, lyckas inte rotera bilden så den får vara liggande. Denna teknik!
 

Extaarbete K2

Lite pålägg skall man ha.
Här är en bild på ättiksgurka " in the making"
Vi får se hur det blir med leverpastejen...


K2s bild av surdegen

Såhär ser den ut efter 1 dag i kylen. Bilden visar inte fluffigheten 😉.
Imorgon kväll sätter vi raskdegen till Luzernbrödet och bakar klart på söndag.


K1 missade surdegen igår

Nu är det 8 g tillsatt...men det blev en dag sent. Funderar på om locket verkligen ska vara stängt för det luktar inte direkt viol i min burk just nu. Hur gör man?

K1 och vågen

Så har jag investerat i en digitalvåg, och snygg är den också. Mäter enstaka gram och centiliter (?).

Ipaden vill inte ladda upp någon bild så du får hålla dig till tåls innan du får se min skönhet:)

Nu ska jag sätta min surdeg...iiiiii

lördagens bakning hos K2

dagens bak finns inte på bild men det blev ljusa frukostbullar med en hel del smör, som serverades varma till frukost.
Dagens andra bak är rågbröd med skållade russin och rågmjöl från gårdagen som mixades och blandades med jäst vetemjöl special, rågsikt, vatten och salt.Brödet blir ett mörkt saftigt bröd med lite limpa-känsla, om man kan säga så.

K1 både lyckas och misslyckas

Barnen fick välja en kaka var som vi skulle göra idag. H valde marängkransar och F syltkakor. Hur svårt kan det vara?

Vi börjar med syltkakor och degen känns bra - det här blir kanon!
Men efter gräddning så visar det sig att de inte håller ihop alls...suck. Jag gräddar dem en gång till??? och de blir något fastare, men inte bra. Vad var felet tro, för mycket smör?
 
Maränger kan vara klurigt, men dessa blir istället helt kanon! Vi saknar en
 
sprits men lyckas ändå få till rätt snygga ringar med ett bakplåtspapper.

Dags att fika - med både lyckade och misslyckade kakor!

K1 funderar på surdeg...!

Ska vi ta tag i det snart? Börjar väl bli dags att skapa den perfekta surdegen!
Vore kanon om vi gjorde det samtidigt så vi kan "hjälpas" åt lite. Jag har gjort ett försök i våras med det blev inget att hänga i julgranen, fick ändå tillsätta jäst för att få fart på det och då är det ju ingen mening riktigt tycker jag.
 
Vad sägs kusin? Ska vi  leta fram lämplig surdegsgrund och starta "tävlingen"?

K1 misslyckas!!

Jag är så galet trött på detta...
Skulle bli en picknic med pannkakor, istället fick det bli pannkakspytt med sylt! Är det äggen eller kan det vara mjölet som ger detta usla resultat? Har alltid trott att det är äggen men denna gång använde jag ett "billigt" mjöl så kanske är det boven. Kanske ska prova med lite manitoba hihi...

K1 färdiga briocher

Jaha, ska man kalla det för misslyckande eller... Inte är de vackra i alla fall. Men nog är väl smaken viktigast? Med en kopp kaffe och varm briche får man sig en smak av härlig fransk rivierafrukost :)
Vad som också ska noteras i bilden är att min ugn har börjat grädda ojämnt!!! De som ligger på höger sida i ugnen blir klara tidigare än de till vänster. Spelar ingen roll om jag kör med varmluft eller ej. Kan ugnen vara slut efter 7 år? Den ekonomiska besparingen av att baka allt sälv försvinner för att tag framöver om det måste till en ny ugn. Vad tror du?

K1 bakar briocher

För att få igång inspirationen så bestämde jag mig för att göra något nytt. Vad är en briche egentligen?...degen som var mer som en smet, påminner mest om smördeg tycker jag.
I vilket fall så fyllde jag dem med mörk choklad, allt enligt Leyla, och gjorde så mycket "rullar" det gick av "smeten".

Jästväxt K2

Kolla vad 3g och 10h kan göra. Och 390g rågsikt, 20g honung och 8g salt.
250 grader i 16 min ger 8 lite större men lika goda rågbullar


K1 kontrar med glass

Alltså, att vara hemma själv med 4 barn som har sommarlov gör inte att man har massor av tid för bak, ville bara få det sagt! Men jag gör glass i stora lass!
Senaste favoriten är dajmglass...mmmm!
Jag gör den i glassmaskinen på grädde, ägg, florsocker och hackar ner 200 gr chokladkaka med dajmsmak. Den blir godare än både hallon, blåbär, lakrits, jordgubb...och allt annat vi testade i somras.

K2s durumbullar

Durumbullar blev det och oj vad det blev bra. Receptet sa durumbröd, men jag tog ett eget initiativ och gjorde bullar. Då slipper man ju skalkarna...
Det blir lagom till kvällsfikat och frukosten, och sen blir det en laddning till imorgon. Då får man nybakat bröd varje dag, och jag tycker att nybakat är godast.
Till helgen får det bli lite bröd som kräver assistenten igen 😉


I ottan med K2

Då var durumdegen satt. Passar man sig inte här blir det pasta...
Som vanligt med dagsjäsning räcker det med 3g jäst för att få ihop till en dags bröd. Vi får se vad som händer under dagen.


Rågbullar an K2

3g jäst, lite rågsikt och 10 timmars jäsning räcker för att skapa 10 sjukt goda bullar. Enkelt och utan knådning.
Sen får vi se om det blir rågbullar eller durumbröd imorgon...


Äntligen är vi igång...!

Självklart borde jag ha bakat idag för att lägga ut en första kandidat för debatt, men så blev det inte, hade helt enkelt ingen inspiration.

Kusin har däremot gjort rågbullar med bara 3g jäst, tydligen med lyckat resultat. Det där med jäsning kommer att debatteras här en hel del då jag älskar att baka men har dåligt tålamod med jäsning. Alltså är min favorit alla recept med bara en jäsning, utan att göra avkall på smak och konsistens såklart :)

RSS 2.0