K1 funderar på surdeg...!
Det ska vi göra
ta fram ditt ekologiska rågmjöl så återkommer jag med receptet vi kan börja med.
jo, köp dig en digital våg, för det kan behövas till surdegen, och det kommer att göra baklivet lättare. Sen skall jag ge dig knepen för att mäta upp enstaka gram.
jag tycker att vi kör detta receptet: dag1 (kväll), 16g rågmjöl blandas med 60g vatten. ställ hyfsat varmt; dag3 (kväll), blanda i 16g rågmjöl, ställ tillbaka; dag4 (morgon) 32g rågmjöl och 60g vatten. På kvällen dag 4 är den klar (184g rågsurdeg). gör i glasburk med lock, men skruva inte åt locket. Till ett bröd skall det sedan räcka med ca 30g rågsurdeg. lätt som en plätt. Vad tycker du?
När det sen gäller vilket bröd som skall bakas på surdegen kan man ju välja ett halvt laddning av "Tyskt lantbröd från Bayern" på sid 62 i Jan Hedhs bakningsbibeln. Dock får vi nog utöka surdegen för att den skall räcka till. Vad tycker du?
Jag vill testa Luzernbrödet sedan, ser grymt ut!
jag sätter min surdeg på 184g (eller 92g) på söndag kväll, sen får vi se vad vi gör med eländet. Luzernbröd funkar med. vi kanske skall klara oss med halva surdegsmängden: (1: 8g mjöl+30g vatten, 3:8g mjöl, 4: 16g mjöl+30g vatten). I recepten efter sida 62 är det ganska små mångder. -kommer att tjäna bra med pengar på att inte behöva köpa jäst-