K1 funderar på surdeg...!

Ska vi ta tag i det snart? Börjar väl bli dags att skapa den perfekta surdegen!
Vore kanon om vi gjorde det samtidigt så vi kan "hjälpas" åt lite. Jag har gjort ett försök i våras med det blev inget att hänga i julgranen, fick ändå tillsätta jäst för att få fart på det och då är det ju ingen mening riktigt tycker jag.
 
Vad sägs kusin? Ska vi  leta fram lämplig surdegsgrund och starta "tävlingen"?

Kommentarer
Postat av: k2

Det ska vi göra
ta fram ditt ekologiska rågmjöl så återkommer jag med receptet vi kan börja med.

2012-08-17 @ 06:52:24
Postat av: k2

jo, köp dig en digital våg, för det kan behövas till surdegen, och det kommer att göra baklivet lättare. Sen skall jag ge dig knepen för att mäta upp enstaka gram.

2012-08-17 @ 07:01:09
Postat av: k2

jag tycker att vi kör detta receptet: dag1 (kväll), 16g rågmjöl blandas med 60g vatten. ställ hyfsat varmt; dag3 (kväll), blanda i 16g rågmjöl, ställ tillbaka; dag4 (morgon) 32g rågmjöl och 60g vatten. På kvällen dag 4 är den klar (184g rågsurdeg). gör i glasburk med lock, men skruva inte åt locket. Till ett bröd skall det sedan räcka med ca 30g rågsurdeg. lätt som en plätt. Vad tycker du?

Svar: Jo, det blir nog bra. Men jag är tveksam till varför man ska behöva göra en laddning på 184 g surdeg när man bara behöver 30 g??? Men det verkar ju vara så det fungerar så det är väl bara att göra och kasta det man inte ska använda.Jag fixar våg och mjöl imorgon så sätter vi igång!
ugnsluckan.blogg.se

2012-08-17 @ 18:31:27
Postat av: k2

När det sen gäller vilket bröd som skall bakas på surdegen kan man ju välja ett halvt laddning av "Tyskt lantbröd från Bayern" på sid 62 i Jan Hedhs bakningsbibeln. Dock får vi nog utöka surdegen för att den skall räcka till. Vad tycker du?

Svar: OK, vi testar. Ska det göras på manitoba? Är det stenmalet? Jag letar efter fullkornsdinkel också...Mycket special blir det, hoppas det blir värt och att vi får snurr på surdegarna :) Kanske blir det gladdegar hihi
ugnsluckan.blogg.se

2012-08-18 @ 16:21:31
URL: http://ugnsluckan.blogg.se/
Postat av: K1

Jag vill testa Luzernbrödet sedan, ser grymt ut!

2012-08-18 @ 18:14:52
Postat av: k2

jag sätter min surdeg på 184g (eller 92g) på söndag kväll, sen får vi se vad vi gör med eländet. Luzernbröd funkar med. vi kanske skall klara oss med halva surdegsmängden: (1: 8g mjöl+30g vatten, 3:8g mjöl, 4: 16g mjöl+30g vatten). I recepten efter sida 62 är det ganska små mångder. -kommer att tjäna bra med pengar på att inte behöva köpa jäst-

Svar: Antagligen raka vägen till den första miljonen när vi slipper köpa jäst:)Jag sätter fart enligt dina mått inom parentesen nu, håll i dig -here we go!
ugnsluckan.blogg.se

2012-08-18 @ 21:39:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0